Alitalia headquarters_Rome

In collaboration with aMDL studio, Laura Cunico projected an architectural complex inspired by industrial architecture. Two are the industrial identity: as first there is the use of a simple but distinctive element of the shed roof, and, above all, the breadth and openness of its interiors. Located in these, there are 540 workstations on two floors, all with natural lighting thanks to the use of fully glazed continuous fronts.

.about this project

Client
aMDL studio Alitalia
Location
Rome_Italy
Year
2009-2011
Status
Completed

In collaboration with aMDL studio, Laura Cunico projected an architectural complex inspired by industrial architecture. Two are the industrial identity: as first there is the use of a simple but distinctive element of the shed roof, and, above all, the breadth and openness of its interiors. Located in these, there are 540 workstations on two floors, all with natural lighting thanks to the use of fully glazed continuous fronts. Composed of double glass chamber cells, they relate the offices to their surrounding greenery and two inner cloisters.
The development of the exterior areas increased the existing number of trees and plants, chiefly with new tall arboreal essences in the west-southwest corner – in particular Cupressus Pyramidalis, Pinus Pinea and Quercus Robur Fastigiata – to screen the building against the sun’s rays.
Automatic apertures ensure natural ventilation and all the design choices are made to achieve energy efficiency. The steel bearing frame, the glazed walls and the serial interiors guaranteed cost control and rapid completion times.

[contact-form-7 404 "Not Found"]